Érezted már picinek magad?

A közelmúltban jött szembe velünk a NASA egyik fotója, pontosabban a manipulált változata. Első blikkre úgy nézett ki, mintha egy kopott gyapjúszőnyegből kiállna egy izzó hegyű, elszenesedett fogpiszkáló – természetesen felkeltette az érdeklődésünket. Alatta a képfelirat: az Endeavour űrhajó kilövése figyelhető meg a képen, ún. tilt shift effekttel spékelve. Íme:

Az Endeavour űrhajó kilövése tilt shift effekttel

 

Ha közelebbről megnézzük, akkor ez bizony tényleg az űrhajó kilövése. A piciny fekete pötty a ‘fogpiszkáló’ tetején az maga az űrhajó, a többit szerintem kitalálja az olvasó. Ahogy utánaolvastunk, az ún. tilt shift effekt utólag lett rátéve a képre, az eredeti így néz ki:

Az Endeavour űrhajó kilövése eredetiben

 

Még így is iszonyatosan lebilincselő, értékéből nem veszített semmit, bár kétségtelenül sokat dob rajta a tilt shift. Na de mi is ez a tilt shift? Nem kizárólag egy effekt, ez egy létező fotós technika, ahol maga az optika fizikailag eltolható. Vizuálisan ez alul-felül elmosódott képet eredményez, az éles részek pedig rajzszerűen emelkednek ki, mintha csak egy miniatűrt, makettet vizsgálgatna az ember. A technológiát eredetileg arra fejlesztették ki, hogy a magas épületek fotózásakor ne lépjen fel perspektívikus torzulás, de normál életképeket fotózva vele igazán különleges hangulatot érhetünk el vele.

Íme kedvenceink:

By |2016. január 13., szerda|Blog|0 Comments

Leave A Comment

Csatlakozás már létező profillalA rendelkezésre álló idő lejárt.

Maarsk Graphics

Grafikai Tervező Iroda
"Sikert tervezünk!"

Telefon: +36 30 476 5808
Email: info@maarsk.com
Cím: Dunaújváros, Dózsa György út 22.

NYITVA TARTÁS
H-P: 9:00 – 17:00