A logótervezés miért olyan méregdrága?

A logótervezés a kreatív munka egyik legnehezebb és legérdekesebb része. Egy teljesen sima, üres fehér felülettel kezdődik, ahol minden lehetséges.

Friss hír, hogy bemutatták a 2024-es olimpiára pályázó Budapest pályázati logóját és arculati terveit.

“Az arculatot a Graphasel dizájnstúdió készítette. A stúdió egyik vezetője, Ördögh László a logóról elmondta a Kreatívnak, hogy az a konfettizáporban álló szabadságszobrot ábrázolja, és azt is elárulta, hogy az olimpiai ötkarikát darabolták szét, és annak elemeit használták fel a logó kialakításához. Meghatározó motívuma a víz és a szabadságot jelképező Szabadság-szobor.”-írja a kreativ.hu.

239506

A tervezésnél többféle szempontot is figyelembe kellett venni az alkotóknak. A korábbi kiírással ellentétben a logópályázat döntő fordulójára a víz elem szerepeltetése másodlagossá vált, de szükséges volt megjeleníteni. Feladat volt többek között az is, hogy szerepeljen benne egy nevezetes épület vagy budapesti látkép, és azt is figyelembe kellett venni, hogy a logó egyértelmű üzenetet közvetítsen, hiszen az olimpia iránt érdeklődők köre rendkívül széleskörű, és egy túlságosan elvont logó talán nem ragadja meg minden sportrajongó figyelmét. A Graphasel szerintünk is méltán nyert a pályázaton. Volt egy szuper ötletük, és annak segítségével megvalósítottak minden elvárást. A színei könnyen beazonosíthatók, a stilizált Szabadság-szobor is klassz, az összkép pedig nagyon egységes. Egy ilyen logóval már ennyivel is jobb eséllyel indulunk az ötkarikás játékok megrendezéséért, főleg, ha megnézzük a vetélytársak logóit.

De kanyarodjunk vissza a bejegyzés címéhez. Miért kerül a logótervezés olyan sokba?

Ehhez kövessük végig, hogyan zajlik egy logótervezés. Adott egy grafikai stúdió, ahol ül egy vagy több képzett grafikus, aki nyitott szemmel jár a világban, figyeli a trendeket, folyamatosan fejleszti magát, új technikákat és stílusokat tanul, és tágra nyitja a kreatív csatornáit. Aztán adott egy ügyfél, aki logót szeretne terveztetni. Jó esetben tisztában van azzal, hogy mi az, amit szeretne, vannak céljai, elképzelései a cégével, szolgáltatásával kapcsolatban.

Nálunk ettől a ponttól kezdve így alakul a forgatókönyv:

 1. Egy személyes találkozó keretében kifaggatjuk ezekről a célokról és elképzelésekről, megpróbáljuk megismerni a stílusát, tájékozódunk a célcsoportról. Ha ez nincs jól beazonosítva, akkor segítünk ebben is. (Meg)ismerjük a szokásaikat, jellemző viselkedéseiket, kommunikációs csatornáikat. Természetesen minden alkotótevékenység, így a logótervezés eredménye is egyedi megítélés alá esik. Az ember eldönti, hogy az tetszik-e neki, vagy sem. Ennyire egyszerű. Viszont ha jól beazonosítjuk a célcsoportot, félig már nyert ügyünk van. A fenti olimpiás példánál is egyértelmű elvárás volt, hogy mivel nagyon széleskörű és összetett a célcsoport, egyértelmű kell, hogy legyen az üzenet. Egy művészeti galéria logójának tervezésekor már sokkal inkább el lehet menni a design irányába, elvontabb, mélyebb összefüggéseket sejtető logót készíteni. Egy gyermek játszóház logójának, arculatának tervezésekor meg ugye arra törekszünk, hogy a picurkák felkiáltsanak, hogy anya, oda menjünk beeee!!! Vidám, harsány színeket, egyszerű és egyértelmű formákat használunk, kiemeljük a játékosságot.Tehát első dolgunk jól beazonosítani a célcsoportot.
 2. Ötletelünk. Összedugjuk a fejünket és tartunk egy kreatív ötletbörzét. Kinek mi jut eszébe az adott témáról, legyen az egy forma, egy szín, egy szó, egy idézet, bármi. Mindent leírunk, lerajzolunk, ami szóba jön. Kiválasztjuk a legjobbakat, amik aztán újabb és finomabb ötleteket szülnek. Közben jókat röhögünk, vagy hosszan hallgatunk, aztán egyszer csak odaülünk a gép elé.
  juhhe_logoterv
 3. Vázlatos terveket készítünk. Nagyjából összerakjuk a formát, feliratot, színeket. Rendezgetjük, illesztjük, finomítjuk, újabb ötleteknek örülünk, korábbiakkal összeveszünk és eldobjuk, míg egyszer eljutunk arra a pontra, hogy van kettő-három olyan, ami egyedi, érdekes, figyelemfelkeltő, egyezik a célcsoport elvárásaival, valószínűleg egyezik a megbízó stílusával is, és mi magunk is vállaljuk őket. Minimum ketten dolgozunk párhuzamosan a logók tervezésén, hiszen mindenkinek másképp jár az agya, mások az asszociációi, nehogy például elkövessük ezeket a hibákat. Összerakjuk az összes tervet, és kiválasztjuk azt a minimum hármat, amit elküldésre érdemesnek ítélünk.
 4. Ötleteket adunk. A kiválasztott logókat a cég vagy szolgáltatás jellegének megfelelő környezetbe illesztjük. Felrakjuk egy épület oldalára, egy kirakatra, vagy épp egy kávéscsészére, dobozra, pólóra, bármire, amin esetleg valaha meg tud jelenni.
 5. Átadjuk az első terveket a megrendelőnek, és izgatottan várjuk, milyen lesz a fogadtatása. Elmagyarázzuk, mit miért csináltunk, mi volt az elképzelésünk, és hogyan gondolkodtunk, míg összeraktuk.
 6. Várunk.
 7. A válaszreakciókat feldolgozzuk, javítunk, állítgatunk, megnézünk több verziót, finomítunk.
 8. Átadjuk, várunk.
 9. A válaszreakciókat feldolgozzuk, javítunk, állítgatunk, megnézünk több verziót, finomítunk.
 10. Véglegesítünk. Ezen a ponton az ügyfél már elfogadott egy tervet. Ezt mi tovább dolgozzuk. Elkészítjük monokrómban, inverzben, elkészítjük webre, printre, vektorosan, háttérrel és háttér nélkül is. Pontosan beazonosítjuk a színeit, és ajánlásokat adunk a használatát illetően, majd az egészet egy jól átlátható csomagba rendezve átadjuk az ügyfélnek.

Íme egy kis ízelítő az általunk tervezett logókból, vagy koncepciókból:

A grafikai munkák árát sosem az határozta meg, hogy mekkorák. A legegyszerűbb, néhány vonalból álló logó pont ugyanannyiba kerül, és pont ugyanannyi munka van vele, mintha bonyolult lenne, és sokféle grafikai elemmel lenne tarkítva. A lényeg, hogy elérje a célját. Még az is előfordulhat, hogy a végeredmény egyáltalán nem az, mint ami a megrendelő fejében először megjelent, esetleg ő is belátja, hogy végülis nem ő a célcsoport. Nekünk ez a munkánk, mi ezért dolgozunk, egészen addig, amíg a megrendelők kényelmesen hátra nem dőlnek a székben, és nyugtázzák, hogy ez egy jól sikerült munka volt.

By |2016. április 15., péntek|Blog|0 Comments

Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

Leave A Comment

Csatlakozás már létező profillalA rendelkezésre álló idő lejárt.

Toggle Sliding Bar Area

Maarsk Graphics

Grafikai Tervező Iroda
"Sikert tervezünk!"

Telefon: +36 30 476 5808
Email: info@maarsk.com
Cím: Dunaújváros, Dózsa György út 22.

NYITVA TARTÁS
H-P: 9:00 – 17:00